Oma,s cake met Ghanees gedroogd fruit.

De klok is weer verzet en de dagen worden weer korter. Dan heb je meer behoefte om lekker op de bank met een dekentje te zitten met een warme kop thee of koffie. Wat is hier lekkerder bij als een plak cake. Cake is een van de meest eenvoudige maar lekkerste patteserie. 

Het basis recept voor cake is dan ook eigenlijk heel eenvoudig. 

cakevorm 25 cm. 

200 gram suiker

200 gram bloem

200 gram boter 

4 eieren

zakje vanille suiker 

1.5 theelepel bakpoeder.

snufje zout.

Laat voor het goede mengen de boter op kamertemperatuur komen. 

De cakejes die je op de foto ziet zijn gebakken in miniatuurvormen dus hebben een minder lange baktijd. Dus dan moet je wel even opletten. Lijken ze gaar dan prik je er even met een sateprikker in en als er niets meer aan de sateprikker blijft hangen is de cake gaar. 

Het is ook een recept waarmee je gemakkelijk ook kunt expirimenteren. Gewoon je eigen draai eraan geven. 

Nu ben ik geen proffesionele bakker en kook en bak is als Tante Tilly van de familie Knots. Een beetje hier en een snufje daar. Maar laat je dat niet tegenhouden. 

De cake die hier gemaakt is is met de Multimix. In deze mix zitten alle ingredienten al gemengd en dit is dus ideaal als je van variatie houdt of het wil gebruiken in je gerechten. 

Hier heb ik de standaard hoeveelheid genomen en over de verschillende vormen verdeeld. Ik heb eerst een handje vol ongezouten noten geroosterd en daarna gehakt. Hierna heb ik een handvol multimix genomen in dit ook in kleine stukjes gesneden en gehakt. Het voordeel van gedroogd fruit in cake verwerken is dat je niet extra vocht toevoegd.Door de boter en ei wordt het heerlijk mals.  

Ik heb een mengkom waar ik een handmixer op kan zetten. De boter verdeel ik in stukjes en ik zorg dat het op kamertemperatuur is omdat hij dan gemakkelijker mengt. De rest doe ik in de kom bijeen en laat hem dan lekker draaien. Nu had ik net geen 200 gram boter dus heb ik een klein scheutje olijfolie toegevoegd en in combinatie met de noten is dat heerlijk. 

Neem je tijd en zorg dat je een soepel deeg hebt voordat je het in de vormen verdeeld. Ik heb de helft in de kleine siliconevormen gedaan, Daarna aan de andere helft een lepel cacao poeder goegevoegd. Dit heb ik in de kleine springvorm gedaan. Bij het kleine cakje heb ik nog een kleine handje kruimels van kruidnoten gevoegd voor de smaak. 

Normaal gaat een cake een uur in de oven op 160 graden celsius maar in dit geval waren ze binnen het half uur klaar. Maak je afwijkende hoeveelheiden zorg dan dat de verhouding altijd hetzelfde blijft, maar let wel op de baktijden. 

Leuk om te maken op een regenachtige middag met de kinderen bijvoorbeeld. De kleine siliconevormen heb ik bij de action gehaald en Het kleine cakeblikje en springvormpje zijn eigenlijk voor een kinderkeukentje. Ooit gekocht bij een blauwe grootdrutter. 

Als het niet allemaal opgaat kun je cake ook prima invriezen voor als je een keer geen zin of tijd hebt om te bakken. 

Geniet ervan,

Mirjam